Dry needling

Wat is dry needling?

Dry needling is een innovatieve behandelmethode binnen de fysiotherapie om spierverhardingen (‘myofasciale triggerpoints’) te behandelen. Deze verhardingen kunnen naast lokale drukpijn ook pijn op afstand veroorzaken.

Door middel van een ‘droge’ dunne naald worden triggerpoints in spieren gericht aangeprikt. Er wordt geen vloeistof in de spier gebracht. Door het aanprikken van deze triggerpoints raken de spieren snel en langdurig ontspannen. Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan, wat kan aanvoelen als een soort krampgevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. De behandelde spieren kunnen wel vermoeid en beurs aanvoelen, maar dat is meestal van korte duur. U krijgt oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie te behouden.

 Symptomen van triggerpoints

  • Pijn/stijfheid lokaal in een spier en meestal ook pijn ‘op afstand’
  • Bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
  • Verminderde kracht in de betreffende spier(en)
  • Tintelingen in arm/been (afhankelijk van de locatie van de triggerpoints)
  • Hoofdpijn en/of duizeligheid (afhankelijk van de locatie van de triggerpoints)

Verschil tussen dry needling en acupunctuur

Dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur. Bij klassieke acupunctuur wordt gewerkt vanuit een energetisch concept. Er worden vaak meerdere naalden in het lichaam geprikt. Die blijven daar enige tijd zitten en hebben invloed op de ‘energie’ in het lichaam. Bij dry needling richten we ons op spierverhardingen. Meestal wordt gebruikgemaakt van één naald waarmee kortdurend in de spier wordt geprikt. Dry needling werkt op specifieke punten in de spieren (triggerpoints) en is dus geen energetisch concept.

Overige informatie

U heeft geen verwijzing van de huisarts nodig voor dry needling. Dry needling is onderdeel van een normale fysiotherapiebehandeling. Indien u aanvullend verzekerd bent, worden de kosten voor dry needling vergoed.

Wilt u meer informatie over dry needling of wilt u een afspraak maken met onze fysiotherapeuten Lott van Walstijn, Ton van Walstijn, Sander Wiegmink of Tolgahan Yayla, dan kunt u contact opnemen met Fysiotherapie Jentha via telefoonnummer 0575-464440 of e-mail info@jentha.nl.

Afspraak

Rechtstreeks naar de fysiotherapeut of doorverwezen door (huis)arts of specialist?

Afspraak maken

Locatie de Eik

Raadhuisstraat 18a
7255 BN Hengelo
+31 (0)575-46 44 40

Locatie Aerofitt

Winkelskamp 5
7255 PZ Hengelo
+31 (0)575-46 44 40
Jentha Fysiotherapie is een
TopZorg- en Pluspraktijk