Etalagebenen (claudicatio intermittens)

Etalagebenen is de volksterm voor symptomatisch perifeer arterieel vaatlijden, ofwel claudicatio intermittens. Hierbij voeren de slagaders in uw benen, doordat ze vernauwd zijn, te weinig zuurstof aan voor de spieren die u gebruikt bij het lopen. Een vernauwing ontstaat door slagaderverkalking. Mensen met deze klachten moeten noodgedwongen rusten tijdens het lopen, zij kijken dan bijvoorbeeld in de etalage van een winkel om zich een houding te geven. Hier komt de term etalagebenen vandaan.

Symptomen
• Pijn/kramp, meestal in de kuit, soms ook in het bovenbeen of in de bil
• Koude voeten
• Verdwijnen van de onderhuidse vetlaag in de benen
• Verdwijnen van haargroei op voeten en tenen
• Verdikking van de teennagels (kalknagels)
• Langzamere groei van de nagels
• Een verminderd of verdwenen gevoel in de benen

Behandeling etalagebenen (claudicatio intermittens)
Door middel van looptherapie kan de pijnvrije loopafstand vergroot worden. Looptherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut (gesuperviseerde looptherapie) blijkt aanzienlijk betere resultaten te geven. De fysiotherapeut besteedt ook aandacht aan de leefstijlveranderingen die nodig zijn om het risico op verdere problemen te verminderen.

Tijdens de looptherapie wordt gelopen in een stevige wandelpas. Het is de bedoeling dat u zeer regelmatig oefent in het lopen van steeds langere afstanden. In het begin krijgt u 2–3 keer per week begeleiding van uw fysiotherapeut, maar uiteindelijk zal de therapie afgebouwd worden (indien uw conditie dit toelaat) en gaat u steeds meer zelfstandig trainen. Door telkens door te lopen tot net voor u uw maximale loopafstand heeft bereikt, kan uw loopafstand vergroot worden.

De fysiotherapeut kan u hierbij helpen en zal in eerste instantie uw bewegingsmogelijkheden met u bespreken en samen met u een persoonlijk en gestructureerd trainingsprogramma samenstellen om zo tot een zo goed mogelijk resultaat te komen.

Factoren die veranderen waardoor pijn vermindert:
• Betere stofwisseling in de spieren
• Betere bloeddoorstroming
• Betere loophouding

Vergoeding fysiotherapie bij etalagebenen
Vanaf 1 januari 2017 worden 37 behandelingen gesuperviseerde looptherapie (GLT) uit de basisverzekering vergoed voor patiënten met claudicatio intermittens die een verwijzing van de huisarts of specialist hebben (gedurende de periode van 1 jaar). Onze fysiotherapeut Marga Huntelaar is aangesloten bij ClaudicatioNet. Let op: u betaalt wel eerst uw (verplichte en eventueel vrijwillige) eigen risico!

Indien de 37 behandelingen uit de basisverzekering gebruikt zijn en het traject gesuperviseerde looptherapie is nog niet afgesloten, dan kunt u gebruikmaken van de aanvullende verzekering mits deze is afgesloten.

Wilt u meer informatie over fysiotherapie bij etalagebenen (claudicatio intermittens) of wilt u een afspraak maken met onze fysiotherapeut Marga Huntelaar, dan kunt u contact opnemen met Fysiotherapie Jentha via telefoonnummer 0575-464440 of e-mail info@jentha.nl.

Meer informatie over etalagebenen/claudicatio intermittens vindt u op de website www.etalagebenen.nl.

Afspraak

Rechtstreeks naar de fysiotherapeut of doorverwezen door (huis)arts of specialist?

Afspraak maken

Locatie de Eik

Raadhuisstraat 18a
7255 BN Hengelo
+31 (0)575-46 44 40

Locatie Aerofitt

Winkelskamp 5
7255 PZ Hengelo
+31 (0)575-46 44 40
Jentha Fysiotherapie is een
TopZorg- en Pluspraktijk